Hoe zit de productie in elkaar?
1
Stap 1
Fruit wordt geplukt en aangeleverd
2
Stap 2
Opslag in de koelcellen
3
Stap 3
Sorteren en verpakken
4
Stap 4
Klaar voor levering

Stap 1: Fruit wordt geplukt en aangeleverd

Appels en peren groeien in Nederland in verschillende boomgaarden. In de perioden van sept/oktober wordt het fruit geplukt. Smalle trekkertjes met voorraadkisten erachter rijden tussen de rijen bomen door. Het fruit, dat met de hand geplukt wordt, leggen de plukkers in de voorraadbakken. De volle voorraadbakken worden aan het einde van de dag verzameld en met de vrachtauto richting opslagplek gebracht.

Stap 2: Opslag in de koelcellen

In een vrachtauto kunnen per keer ongeveer 66 tot 100 voorraadbakken vervoerd worden. Het Fruit dat in Zeeland of in de Flevopolder geplukt wordt kan worden opgeslagen op verschillende koellocaties. Roest Leusden heeft 25 koelcellen. In de grote koelcellen kunnen ongeveer 320 voorraadbakken afhankelijk van het formaat.

Al het fruit wordt in de herfstperiode geplukt. Door het fruit onder strikte condities in de koelcellen te bewaren blijft de kwaliteit zo goed dat de appels en peren in de volgende zomer nog geschikt zijn voor consumptie. Het rijpingsproces van het fruit wordt vertraagd doordat stikstof in de koelcel gebracht wordt waardoor zuurstof uit de koelcel verdwijnt.

Stap 3: Sorteren en verpakken

Bij Roest Leusden worden appels en peren gesorteerd met een sorteermachine. Deze maakt gebruik van een waterlijn. De voorraadbak wordt geleegd in het water waardoor schade aan het fruit zoveel mogelijk beperkt blijft. De waterlijn laat het fruit naar een transportband stromen. De transportband draait onder een camera met ledlampen door. Hier wordt beoordeeld of het fruit aan de juiste criteria (kleuring en grootte) voldoet. In de computer kunnen de marges worden ingesteld. Het fruit komt op de verpakband terecht. Onze medewerkers leggen het fruit na een visuele controle in de gewenste verpakking. Het fruit wordt in overleg met de klanten verpakt in dozen, kratten, schaaltjes of zakjes.

Stap 4: Klaar voor levering

Het fruit dat verpakt is wordt op pallets klaargezet om opgehaald te worden. De klant laat het verpakte product ophalen bij Roest Leusden. Vanuit het laaddock worden de pallets in de vrachtauto gezet.